HOITO-OHJEET

HOITO-OHJEET

Käsittelemällä koruasi oikein voit pidentää sen käyttöikää. Lue alta miten käsitellä eri materiaaleista tehtyjä koruja.

HOPEA

Hopeakorujen säilytyspaikkana voi olla korurasia ja pieniä esineitä voi hyvin kääriä happovapaaseen silkkipaperiin tai pumpuliin. Hopea ei tummu yhtä nopeasti, jos sitä säilytetään ilmatiiviissä pakkauksessa silloin, kun se ei ole käytössä. Hopeakorut voi säilyttää myös tiiviisti suljettavissa minigrip-pusseissa.

Hopeakorut ovat kestäviä ja hopea väri ei kulu pois, mutta kaikki hopea tummuu ajan myötä. Hopea reagoi rikkivetyyn ja happeen, jota on mm. ilmassa, iholla, kankaissa, hajuvesissä ja joissain ihovoiteissa. Tummunut hopea voidaan puhdistaa hopeanpuhdistusliinalla tai hopeanpuhdistusaineella esimerkiksi Silver Qvickillä.

KUPARI JA MESSINKI

Olen lakannut kuparikorut kirkkaalla lakalla mutta lakkaus kuluu käytössä. Lakkauksen voi uusia itse esimerkiksi kirkkaalla kynsilakalla. Ilman lakkaa koru tummuu ja saattaa jättää ihoon tai herkkiin vaaleisiin materiaaleihin tummaa väriä. Lakkapinta saattaa vahingoittua myös hajuveden, hiuslakan tms. vaikutuksesta. Korujen käyttöä tulisi välttää saunassa, klooratussa tai suolaisessa vedessä.

Käyttäessäsi kaupan kuparin puhdistustuotteita, seuraa aina käyttöohjeita. Voit käyttää myös sitruunaa ja suolaa korun puhdistamiseen: lisää hieman suolaa (merisuolaa tai muuta karkeaa suolaa) halkaistuun sitruunaan ja hankaa sillä korun pintaa. Huuhtele lämpimällä vedellä, ja kuivaa pehmeällä rätillä. Kiillotus onnistuu sekoittamalla jauhoja, karkeaa suolaa ja etikkaa. Hiero seosta korun pintaan ja kiillota pehmeällä rätillä. Myös ketsuppi on tehokas aine messingin ja kuparin puhdistamiseen.

TUOHI

Tuohi on luonnonmateriaali ja herkkä rikkoutumaan. Olen käsitellyt Tuohikorut vahalla, jotta tuohen kosteus säilyy pitempään. Vaha myös suojaa tuohen pintaa lialta. Kuivuessaan tuohi halkeilee helposti joten pieni kosteus ei haittaa, mutta suihkuun, uimaan tai saunaan ethän tuohikoruja vie.